Mézeskalács Info

Mézeskalács karácsonyfa ajtódísz

mezeskalacs karacsonyfa

A mézeskalács és a Karácsony, így a karácsonyfa is, összekapcsolódik. Ha egyedi mézeskalács ajándékra vagy dekorációra vágysz, a mézeskalács figurákon kívül készíts mézeskalács karácsonyfa ajtódíszt is!

A mézeskalács karácsonyfa elkészítése

A tészta elkészítése

  1. A mézeskalács karácsonyfa tésztájához a mézeskalács házikó tésztáját használtam. Ez a tésztamennyiség jóval több, mint amire az ajtódíszhez szükségünk van, így a maradék tésztából készíthetünk kisebb mézeskalács figurákat, vagy akár egy mézeskalács házikó is kijön belőle.
  2. Nekem nem volt gondom mézeskalács sablonnal, mert találtam egy fenyőfa alakú, fém bonbonos dobozt. De ha nincs ilyen szerencsénk, akkor rajzoljuk meg előre a karácsonyfát, vágjuk ki a sablont és helyezzük a tésztára. A sablon mentén egy éles késsel vágjuk ki a tésztát! Az általam készített ajtódísz kb. 20 cm-es. Ez már elég nagy ahhoz, hogy jól mutasson az ajtón.
  3. A tésztát a sütőből kivéve lekentem egy felvert tojás fehérjével, de ha a mézeskalács karácsonyfát ételfestékkel vagy terülőmázzal akarjuk színezni, akkor ezt hagyjuk el, mert a fényes felületre kevésbé tapad a máz.
  4. Én az szalag befűzéséhez szükséges lyukat a meleg mézeskalácstésztából vágtam ki egy szívószállal, de kivághatjuk már a sütés előtt is, csak nagyobb lyukat vágjunk, mert a sütés közben a tészta megnő.

A mézeskalács karácsonyfa díszítése

A mézeskalács karácsonyfát befesthetjük zöld ételfestékkel, írókázhatunk rá, vagy akár befedhetjük terülőmázzal is. Ehhez azonban készítünk egy mézeskalács máz kontúrt, hogy a terülőmáz ne folyjon le a tésztáról. Mivel a terülőmáz úgy készül, hogy a mézeskalács mázhoz kevés vizet keverünk, így azt javaslom, előbb készítsünk egy klasszikus mézeskalács mázat, ezzel kontúrozzunk, majd a maradék mázhoz adjunk kevés vizet és keverjünk belőle hígabb mázat. Ezzel fedhetjük be az egész karácsonyfánkat.

A terülőmáz sokáig szárad, így hagyjuk egy éjszakát száradni és csak utána díszítsünk rá! A még lágy terülőmázba ételfestékbe mártott tűvel, vagy hurkapálcával mintákat is húzhatunk.

Én az ajtódíszt klasszikus mézeskalács mázzal és cukorgyöngyökkel díszítettem. Akasztóként pedig használjunk vékony, színes szalagot.

Különböző színű cukorgyöngyöket a sussvelem.hu-n vásárolhatsz!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük