Mézeskalács Info

5 mézeskalács ajándék ötlet

Mezeskalacs ajandek

Biztosan már veled is előfordult, hogy nem volt ötleted, hogy mit adj karácsonyra a barátaidnak, kollégáidnak, vagy a családodnak. A mézeskalács ajándék jó választás, ugyanis kreatív, különleges, pénztárcakímélő és ehető!

Mézeskalács adventi koszorú

Ehhez a mézeskalács ajándékhoz szükséged van 4 db gyertyára, vagy teamécsesre, egy nagy adag mézeskalács tésztára, mézeskalács mázra és sok türelemre!

 1. A koszorú tésztájához használhatjuk a mézeskalács házikó tésztáját. Ez egy keményebb tészta, így könnyebb vele dolgozni és sokkal tartósabb.
 2. Először egy mézeskalács alapot készítünk, amelynek tetejét mézeskalács figurákkal díszítjük, itt bármilyen kiszúrókat használhatunk, bármilyen formájú alapot vághatunk, a lényeg hogy a négy gyertya elférjen rajta.
 3. Miután megsütöttük a figurákat és a koszorúalapot, amelyhez tippeket a mézeskalács sütés praktikák cikkben találhatsz, következik a ragasztás és a díszítés.
 4. A ragasztáshoz, díszítéshez használhatjuk ugyanazt a mézeskalács mázat . A koszorút festhetjük ételfestékkel, vagy díszíthetjük cukorgyönggyel.

Nézzétek ezeket a gyönyörű koszorúkat a mohakonyha.hu-n!

Mézeskalács ajtódísz

mezeskalacs karacsonyfa

Ezt a mézeskalács ajándékot bármilyen formájúra készíthetjük, de mindig készítsünk sablont, hogy szabályos legyen a formánk. Ha karácsonyi ajándéknak készül, lehet fenyőfa, hóember, csillag.

A csillag azért jó választás, mert a csillag csücskeibe lyukakat fúrhatunk (még sütés előtt vagy sütés után melegen), a lyukakba vékony szalagot fűzhetünk és a végére kisebb mézeskalács figurákat köthetünk.

Mint ezen a csillagos ajtódíszen!

 1. Figyeljünk az ajtódísz méretére! Legyen elég nagy, ahhoz, hogy mutasson az ajtón. Az én mézeskalács karácsonyfa ajtódíszem kb.20 cm magasságú.
 2. A akasztónak való lyukat szúrjuk ki még sütés előtt, vagy a sütőből kivéve, még melegen, mert kihűlve elrepedhet a díszünk.
 3. Az ajtódísznél is előnyösebb a keményebb mézeskalács tészta, így itt is ajánlom a mézeskalács házikó tésztáját!

Esküvői köszönetajándék mézeskalácsból

mezeskalacs ajandek

A köszönetajándék egy kedves gesztus a pár részéről, amellyel megköszönik a vendégeknek, hogy részt vettek az esküvőn és osztoztak az örömükben. Az apró köszönetajándékok általában az asztali dekoráció részei és természetesen ezek is készülhetnek mézeskalácsból!

Bár több száz embernek mézeskalács szívet gyártani nem kis feladat, de ha szűk körű esküvőt tervezel, és nem okoz gondot a sütés, díszítés, akkor a mézeskalács különleges ajándék.

Díszíthetjük a mézeskalácsot a pár monogramjával!

Mézeskalács szalvétatartó

Ez a mézeskalács ajándék jó példa arra, hogy mézeskalácsot sütni nem csak télen lehet. Nézzétek ezeket a húsvéti szalvétatartókat!

A szalvétatartókhoz szükségünk van két mézeskalács figurára és egy mézeskalács alapra. A díszítéshez és ragasztáshoz pedig mézeskalács mázra. A figurákat fehérre festhetjük terülőmázzal, ami egy kevés vízzel hígított mézeskalács máz, vagy festhetjük őket ételfestékkel is.

Mézeskalács likőr

Ez a mézeskalács ajándék eltér a többitől, ugyanis nem mézeskalács tésztából készül. Elkészítése nagyon egyszerű, nem kell hetekig állni hagyni, elég ha egy héttel karácsony előtt elkészítjük.

A receptet a Kifli és levendula blogon találtam. Ez a likőrmennyiség 2 db 2 dl-es üveghez elegendő.

A hozzávalók

 • 30 dkg Nutella
 • 4 dl kávétejszín (üveges! pl. Maresi, mert az üvegesek tovább elállnak)
 • 1,5 dl vodka
 • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Az elkészítés

 1. A Nutellát gőz fölött megolvasztjuk, míg teljesen folyékony nem lesz. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszert, hozzákeverjük a tejszínt és a vodkát, majd egy habverővel addig keverjük, míg csomómentes nem lesz.
 2. Ha még simább állagot szeretnétek, egy szűrőn átszűrjük a likőrt.
 3. Az első kóstolás előtt 24 órán át állni hagyjuk. Hűtőben tároljuk, és tálalás előtt mindig jól összerázzuk.

Tipp: Szép üvegben, masnival átkötve, esetleg egy mézeskalács figurával díszítve még jobban mutat!

Kép: Stéphanie Kilgast

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük