Mézeskalács Info

Szerelmi ajándék, a mézeskalács szív

mézeskalács szív

Egykor minden magyar legény tükrös mézeskalács szívet adott kedvesének szerelme jeléül. Mára ez a hagyomány elfelejtődött, pedig nagyon különleges ajándék Valentin-napra, vagy karácsonyra, és az elkészítése sem bonyolult. A díszítéssel el lehet bíbelődni egy ideig, de megéri!

A tükrös mézeskalács szív története

A nagy színes, tükrös szívek a parasztvilág sokáig őrzött vásárfiái és szerelmi ajándékai voltak. A fiú adta szerelmi ajándékba a vásáron vett mézeskalács szívet az általa választott lánynak. A díszített, festett szíveken kis képecskék, úgynevezett bilétek vannak.

A bilét mindig valamilyen szerelmes párt, vagy galambpárt ábrázol, a képek alá pedig kis 2-3 soros versikéket is írhattak. Pl. „Mivel nagyon szeretlek, egy kis szívvel megleplek” vagy „Te vagy egyetlen virágom, Te vagy napfényes világom”

A mézeskalács szívhez többféle hagyomány is kapcsolódik. Ha a fiú mézeskalács szívet vett választottjának, és a templom előtt átadta át neki, az egyben lánykérést is jelentett. Míg a fiú a lánynak szívet vagy díszes babát adott, addig a fiú a lánytól mézeskalács huszárt vagy kardot kapott ajándékba.

A mézeskalács szív elkészítése

    1. Én a fenti képen látható mézeskalács szívhez a mézeskalács házikó jól bevált receptjét használtam. Ebből a tésztamennyiségből sok-sok mézeskalács szív kijön. Én a két szív mellé rengeteg mézeskalács figurát is készítettem, így nem maradt meg a tésztából.
    2. Nekem van egy nagyobb mézeskalács szív kiszúróm, de ha valakinek nincs ilyen otthon, akkor sablon alapján is kivághatja a tésztából a szívet.

A mézeskalács tészta sütéséhez hasznos tippeket a mézeskalács praktikák cikkemben találhatsz!

  1. Miután kivettem a figurákat a sütőből, a mézeskalács szívet piros, folyékony ételfestékkel befestettem. Por alapú festékkel is festhető! Ebben az esetben 2-3 evőkanál vízben oldjunk fel egy csipet festékport.
  2. Ha a festés megszáradt, kezdhetjük is a díszítést!

A mézeskalács szív díszítése

A mézeskalács szív kontúrozásához mézeskalács mázat használjunk! A szív belül díszíthető terülőmázzal, amely a mézeskalács máz kevés vízzel felhígított változata. Ez elég sokáig szárad, így ha rá szeretnénk még írni, vagy festeni, várjunk vele egy éjszakát!

De használhatjuk a díszítéshez csak a mézeskalács mázat is, mint ahogy én is tettem. A piros szíven nagyon jól mutat a fehér máz. Ragaszkodhatunk a hagyományokhoz, és díszíthetjük a szívünket egy galambpárral, vagy levélmintákkal. Kipróbálhatjuk a szövegírást is nagyobb szíveknél, de ezt csak a gyakorlottabbaknak ajánlom! A szív közepére, vagy akár az egyik szélére ragaszthatunk kis tükröt is.

Tipp: Ha nincs otthon kis tükrünk és nem jutunk sehol hozzá, helyettesíthetjük a tükröt tükörtapétával, amely barkácsboltokban, hobbiboltokban kapható.

A tippet a mezesmazas.hu szerzője adta!
Források: mezeskalacs.hu

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük