Mézeskalács Info

Mézeskalács kiszúrók

Mézeskalács kiszúrók

A mézeskalács tészta leggyakoribb és legegyszerűbb felhasználási módja a tészta kiszúrókkal való kiszaggatása. A mézeskalács kiszúrók több méretben és formában is megtalálhatók.

A kiszaggatott mézeskalácsot kínálhatjuk tálcán vendégeinknek, vagy celofánba csomagolva, masnival átkötve ajándékozhatjuk szeretteinknek.

Mézeskalács kiszúrók készítése házilag

A mézeskalács tészta kiszaggatásához bármilyen süteménykiszúrót használhatunk. Süteménykiszúrót pedig már szinte minden boltban lehet kapni, főleg a karácsonyi ünnepeket megelőzően. Érdemes beszerezni néhányat, hiszen nemcsak mézeskalácshoz, hanem bármely más sütemény kiszaggatásához is használhatjuk.

De a ház körül is találhatunk kincseket, amellyel kiszaggathatjuk a mézeskalács tésztánkat. A legegyszerűbb dolog: egy pohár. Az egyszerű, kör formájú mézeskalácsot is díszíthetjük különlegesen! Pl. egy mandala mintával. De használhatunk egy szív alakú dobozfedőt is a szaggatáshoz.

Aki nem ijed meg egy kis barkácsolástól, készíthet otthon mézeskalács kiszúrót fémből is. Ehhez barkácsboltokban kapható küszöbszalagot használhatunk. Ez egy réz szalag, amelyet kedvünkre formálhatunk. Ahhoz, hogy tartós legyen és ne deformálódjon el, a végeket össze kell hegeszteni vagy szegecselni.

Az ötletet a Gyereketető blog szerzője adta.

Készíthetünk mézeskalács kiszúrókat fém sörösdobozból is. Az üres sörösdobozt vízszintesen 2-3 cm-es csíkokra vágjuk és a fém gyűrűket a megálmodott formára alakítjuk. Óvatosan bánjunk a fém gyűrűkkel, mert könnyen megvághatjuk magunkat vele!

Mézeskalács kiszúrók vásárlása

Mézeskalács kiszúrók 2

Az üzletekben vagy online is találhatunk mézeskalács kiszúrókat az egyszerű formáktól kezdve egészen az egyediekig. A legnagyobb választék a karácsonyi témájú kiszúrókból van, de ha szerencsénk van, kifoghatunk néhány igazán különleges darabot is.

Mint például ezt a nyakkendős emberke formájú kiszúrót:

Ha ezeket használjuk szaggatáskor, biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is kedvet kapnak a mézeskalácssütéshez és díszítéshez.

A mézeskalács kiszúrók használata

A mézeskalács tészta nyújtása közben bőven lisztezzünk, mert a tészta könnyen leragadhat. A mézeskalács kiszúrókat is lisztezzük be mielőtt szaggatni kezdenénk vele!

Olyan sűrűn szaggassunk a kiszúrókkal, amilyen szorosan csak tudunk, mert így kevesebbszer kell újra átgyúrnunk és kinyújtanunk a tésztát. A többszöri gyúrás, nyújtás nem tesz jót a tésztának, sem nekünk, mert a tészta felmelegszik, egyre jobban ragad és egyre nehezebb vele dolgozni.

Ha karácsonyfadísznek szánjuk a kiszaggatott formákat, még sütés előtt, vagy még melegen fúrjunk bele lyukat hurkapálcával vagy szívószállal, mert kihűlve, félő, hogy figurák megrepednek.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük