Mézeskalács Info

Mézeskalács díszítés

Mézeskalácsot díszíteni nem csak cukormázzal lehet! Sokkal szebbek és finomabbak lesznek karácsonyi mézeskalácsaink, ha más díszítő anyagokat is használunk, pl. dekorcukrot, diót, mandulát, vagy akár marcipánt. A cukormázzal való díszítésbe is bele lehet unni, főleg ha nagyobb mennyiségű mézeskalács tésztát csinálunk. Ezek az ötletek kevesebb munkával járnak, mint a cukormázzal való díszítés. Próbáljátok ki ezeket az alternatív technikákat!

Ötletek mézeskalács díszítéshez:

  1. Használjunk magvakat a díszítéshez! Miután kiszaggattuk a mézeskalács figurákat, kenjük le őket tojásfehérjével! Ettől egyrészt fényes lesz a mézeskalács, másrészt a fehérjébe beleragadnak a magvak, és nem esnek le a figurákról. Használhatunk durvára tört diót, mákot, vagy szeletelt mandulát.
  2. Nem feltétlen kell lemondanunk a mézeskalács mázról! A magvakat a mázba is beleszórhatjuk. A klasszikus mézeskalács máznál kicsit hígabb mázat, terülőmázat készítsünk! Ezt úgy érhetjük el, ha a mázba kevés vizet keverünk a kikeveréskor. A mázat a mézeskalács figurákra csurgatjuk, és még száradás előtt szórjuk bele a magvakat, a dekorcukrot, esetleg kókuszreszeléket, kandírozott narancshéjat.
  3. A mézeskalács díszítés másik módja lehet, a marcipánnal való díszítés. A marcipánt nyújtsuk vékonyra, ezt könnyen elérhetjük, ha két folpack, vagy egy félbevágott kukazsák közt nyújtjuk ki. Furán hangzik, de működik! A nejlonról könnyen leválik a marcipán, így nem kell félnünk, hogy leragad. A kinyújtott marcipánt, a mézeskalácshoz is használt kiszúrókkal, kiszaggatjuk. A mézeskalács figurák tetejét kenjük meg vékonyan mézeskalács mázzal, vagy ehető ragasztóval, esetleg egy kevés mézzel, és ragasszuk rá a kivágott marcipán figurákat.
  4. A mézeskalács mázat bármilyen színre színezhetjük ételfestékek segítségével. Az ételfestékek közül használjunk por vagy gél állagú festéket, mert félő, hogy a folyékony festék túlságosan felhígítaná a mázat. Ezzel a módszerrel egy fenyőfa mézeskalács figurát kontúrozhatunk zöldre színezett mázzal, majd piros pöttyökkel díszíthetjük, minta karácsonyfadíszek lennének.
  5. Ételfestékbe mártott ecsettel is különleges lesz a mézeskalács díszítés! Ha a mézeskalács figurák megsültek, kenjük le őket egy kevés vízzel kikevert ételfestékkel. Úgy, mintha tojásfehérjével kennénk őket. A mézeskalács magában szívja a folyadékot, így csak arra figyeljünk, hogy ne maradjon befestetlen rész. Várjunk néhány percet, míg megszárad, de vissza is tolhatjuk a még meleg, de lekapcsolt sütőbe egy-két percre. Ha megszáradtak, festhetünk rájuk gél állagú ételfestékkel. Ennek a festéknek hasonló az állaga, mint egy temperának, így könnyebb vele a festés, mint a folyékony festékkel.
  6. A mézeskalács figurák felét mártsuk felolvasztott csokoládéba! Míg nem száradt meg, a csokiba is szórhatunk bármilyen finomságot!
  7. Gyerekek számára nagyon jó program lehet, ha megsütünk egy adag mézeskalács figurát, az asztalra kis tálkákban különböző dekoráló anyagokat készítünk, például színes cukrokat, pillecukrot, M&M’s cukorkát, diót, mandulát és hagyjuk, hogy szabadon kreatíkodjanak!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük