Mézeskalács Info

Mézeskalács díszítése cukormázzal

mézeskalács díszítése cukormázzal

A mézeskalács díszítési technikák közül a legelterjedtebb a mézeskalács cukormázzal való díszítése. Valószínűleg azért, mert szabadon engedhetjük a fantáziánkat, ha cukormázzal dogozunk. Bármilyen mintát rajzolhatunk, bármilyen feliratot írhatunk a mézeskalácsunkra. Emellett pedig a cukormáz finom is, jól illik a mézeskalács száraz tésztájához ez az édes, citromos máz.

Ha eddig nem sikerült tökéletesre a mézeskalács máz, mert túl híg lett, vagy nehezen száradt, próbáljátok ki ezt a máz receptet!

Mit használhatunk a cukormázzal való díszítéshez?

 • Habzsákot, ha a habzsák fején lévő lyuk elég pici, ahhoz, hogy szép, vékony vonalat húzhassunk vele
 • Sütemények, torták díszítéséhez használatos dekor tollat
 • Nejlonzacskót, amelynek csücskét egy tűvel szúrjuk ki

Mire figyeljünk a cukormáz elkészítésekor?

 1. Elég ideig verjük a mázat, hogy a porcukornak legyen ideje felolvadni. A mézeskalács máz receptben részletesen olvashatsz az elkészítésről!
 2. Tegyünk egy kevés citromlevet a mázba, mert ettől lesz szép fényes!
 3. Egy csipet sótól a máz sokáig fehér marad, és nem sárgul be.

Mézeskalács díszítése cukormázzal, tippek:

 1. Várjuk meg, míg a mézeskalácsok teljesen kihűlnek! Mert a meleg hatására elfolyna a máz. Ha van rá lehetőségünk a legjobb, ha 3 napot hagyunk a mézeskalács sütésre. Első nap begyúrjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük. A második nap sütjük. A harmadik napon pedig díszítjük.
 2. Ha az egész mézeskalácsot fehérre akarjuk festeni a mázzal, használjunk terülőmázat. Ez a klasszikus mézeskalács máz felhígított változata, egy evőkanál vízzel. Ha nem szeretnénk, hogy lefolyjon a máz a mézeskalácsról, bár az sem feltétlen baj, mert szerintem jól néz ki, akkor a klasszikus mézeskalácsmázzal rajzoljunk kontúrt a terülőmáz köré.
 3. Ha cukorral, magvakkal akarjuk díszíteni a mázas mézeskalácsot, akkor azt írókázás után rögtön tegyük meg, mert ez a mézeskalács máz tényleg gyorsan szárad!
 4. Ételfestékkel színezhetjük is a mézeskalács mázunkat! A legjobb, ha gél állagú, vagy por ételfestéket használunk, mert a folyékonytól túlságosan felhígulhat a mézeskalács máz.
 5. A terülőmázba, még mikor folyós, ételfestékbe vagy csokiba mártott tűvel mintákat húzhatunk, így márványos lesz a mézeskalácsunk!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük