Mézeskalács Info

A puha mézeskalács titka

puha mezeskalacs

Biztosan már veled is előfordult, hogy mézeskalácsot akartál sütni vagy ajándékozni karácsonyra, és a kész mézeskalácsok olyan kemények lettek, hogy dobozban töltötték a karácsoni ünnepeket. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében, íme néhány tipp, hogy hogyan készül a puha mézeskalács!

Milyen receptet válasszunk, hogy puha legyen a tészta?

A puhább tésztához több zsiradék (vaj) kell és kevesebb cukor és méz. Ha rögtön fogyasztható mézeskalács tésztát keresünk, akkor 1 kg liszthez viszonyítsuk a zsiradék és a cukor mennyiségét. 1 kg liszthez 30 dkg vagy annál több zsiradék szükséges és kb. negyed kiló méz. Ha olyan receptet találunk, amely 1 kg liszthez fél kiló mézet ír, az valószínűleg nem lesz azonnal fogyasztható. Akkor válasszunk puha tésztát, ha fogyasztásra, vagy ajándékba készítjük a mézeskalácsot, azonban, ha mézeskalács házikót, vagy díszeket készítünk belőle, akkor inkább a keményebb tésztát ajánlom, mert azzal könnyebb dolgozni.

Ahol még elronthatjuk a mézeskalácssütést, az a sütési idő. A rögtön puha mézeskalács recept alapján elkészített mézeskalács is kemény lesz, ha túlsütjük! Az ideális sütési idő 5-10 perc, sütőtől és a tészta vastagságától függően. Nem kell őket sötétbarnára sütni! Ha a tészta széle kezd megbarnulni, már kész is van!

Íme a rögtön puha mézeskalács receptje!

Mit tegyünk, ha már egy kemény tésztát választottunk és minél gyorsabban meg szeretnénk puhítani a mézeskalácsot?

Ha száraz a levegő a lakásban, a mézeskalács is keményre szárad, ha párás, akkor jó puha lesz és az is marad. Ha keményre szárad a mézeskalácsunk egy jól záródó fém- vagy műanyag dobozba kell őket rakni és mellé egy szeletekre vágott almát tenni.

Egy másik módszer: egy kicsi pohárkába tömjünk 2-3 papírtörlőt és engedünk rá annyi vizet, amennyit a törlő felvesz. A kis poharat állítsuk a mézeskalácsok közé a dobozba, majd tegyük rá a tetőt! 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a sütemény!

Az ötletet Milner Angéla, mézesbábos adta!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük