Mézeskalács Info

Mézeskalács díszítés

Pinterest

Mézeskalácsot díszíteni nem csak cukormázzal lehet! Sokkal szebbek és finomabbak lesznek karácsonyi mézeskalácsaink, ha más díszítő anyagokat is használunk, pl. dekorcukrot, diót, mandulát, vagy akár marcipánt. A cukormázzal való díszítésbe is bele lehet unni, főleg ha nagyobb mennyiségű mézeskalács tésztát csinálunk. Ezek az ötletek kevesebb munkával járnak, mint a cukormázzal való díszítés. Próbáljátok ki ezeket az alternatív technikákat!

Ötletek mézeskalács díszítéshez:

  1. Használjunk magvakat a díszítéshez! Miután kiszaggattuk a mézeskalács figurákat, kenjük le őket tojásfehérjével! Ettől egyrészt fényes lesz a mézeskalács, másrészt a fehérjébe beleragadnak a magvak, és nem esnek le a figurákról. Használhatunk durvára tört diót, mákot, vagy szeletelt mandulát.
  2. Nem feltétlen kell lemondanunk a mézeskalács mázról! A magvakat a mázba is beleszórhatjuk. A klasszikus mézeskalács máznál kicsit hígabb mázat, terülőmázat készítsünk! Ezt úgy érhetjük el, ha a mázba kevés vizet keverünk a kikeveréskor. A mázat a mézeskalács figurákra csurgatjuk, és még száradás előtt szórjuk bele a magvakat, a dekorcukrot, esetleg kókuszreszeléket, kandírozott narancshéjat.
  3. A mézeskalács díszítés másik módja lehet, a marcipánnal való díszítés. A marcipánt nyújtsuk vékonyra, ezt könnyen elérhetjük, ha két folpack, vagy egy félbevágott kukazsák közt nyújtjuk ki. Furán hangzik, de működik! A nejlonról könnyen leválik a marcipán, így nem kell félnünk, hogy leragad. A kinyújtott marcipánt, a mézeskalácshoz is használt kiszúrókkal, kiszaggatjuk. A mézeskalács figurák tetejét kenjük meg vékonyan mézeskalács mázzal, vagy ehető ragasztóval, esetleg egy kevés mézzel, és ragasszuk rá a kivágott marcipán figurákat.
  4. A mézeskalács mázat bármilyen színre színezhetjük ételfestékek segítségével. Az ételfestékek közül használjunk por vagy gél állagú festéket, mert félő, hogy a folyékony festék túlságosan felhígítaná a mázat. Ezzel a módszerrel egy fenyőfa mézeskalács figurát kontúrozhatunk zöldre színezett mázzal, majd piros pöttyökkel díszíthetjük, minta karácsonyfadíszek lennének.
  5. Ételfestékbe mártott ecsettel is különleges lesz a mézeskalács díszítés! Ha a mézeskalács figurák megsültek, kenjük le őket egy kevés vízzel kikevert ételfestékkel. Úgy, mintha tojásfehérjével kennénk őket. A mézeskalács magában szívja a folyadékot, így csak arra figyeljünk, hogy ne maradjon befestetlen rész. Várjunk néhány percet, míg megszárad, de vissza is tolhatjuk a még meleg, de lekapcsolt sütőbe egy-két percre. Ha megszáradtak, festhetünk rájuk gél állagú ételfestékkel. Ennek a festéknek hasonló az állaga, mint egy temperának, így könnyebb vele a festés, mint a folyékony festékkel.
  6. A mézeskalács figurák felét mártsuk felolvasztott csokoládéba! Míg nem száradt meg, a csokiba is szórhatunk bármilyen finomságot!
  7. Gyerekek számára nagyon jó program lehet, ha megsütünk egy adag mézeskalács figurát, az asztalra kis tálkákban különböző dekoráló anyagokat készítünk, például színes cukrokat, pillecukrot, M&M’s cukorkát, diót, mandulát és hagyjuk, hogy szabadon kreatíkodjanak!

Pinterest

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest
Print